L'Ajuntament de VNG promou les energies renovables per generar electricitat

Plaques fotovoltaiques de l'EscateretEs posen en marxa les dues instal·lacions fotovoltaiques situades en cobertes d'edificis municipals, que estalviaran 25.000 kg d'emissions de diòxid de carboni a l'any

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha posat en marxa un projecte pioner a Catalunya de cessió de les cobertes d'edificis municipals a empreses vinculades amb les energies renovables per tal de generar energia fotovoltaica. El procés consisteix a captar la radiació solar, transformar-la en electricitat i vendre-la a les companyies subministradores elèctriques.


A Vilanova i la Geltrú el projecte s'inicia en dues instal·lacions de titularitat municipal com són la llar d'infants l'Escateret i les naus de l'empresa Promoció Industrial Vilanova SAM (PIVSAM), al polígon de Santa Magdalena. En aquests espais l'empresa AV Energía Soluciones y Servicios SL hi ha instal·lat plaques fotovoltaiques a canvi d'un lloguer (el 7% de la producció anual estimada) i la implantació d'una aula totalment equipada per a l'estudi de l'energia solar a la seu del Centre de Recursos i Informació Ambiental (CRIA).

La primera tinent d'alcalde i regidora de participació i Medi Ambient, Iolanda Sánchez, ha presentat aquest matí la posada en marxa de les instal·lacions, en un acte a la llar d'infants l'Escateret, acompanyada del gerent de l'empresa concessionària, Víctor Montserrat, i del director tècnic, Ferran Garrigosa. Iolanda Sánchez ha remarcat el fet que l'Ajuntament sigui"instrument que permeti produir energia neta". Entre les dues instal·lacions es generaran anualment més de 60.000 Kwh d'energia per a consum de la ciutat, que es deixaran de produir, per tant, en una central nuclear.

Sobre la iniciativa, la regidora ha destacat la capacitat d'implicar diversos actors: l'Ajuntament, el sector privat amb capacitat d'invertir i l'empresa operadora, en aquest cas Endesa, "que disposarà així de més energia verda a les seves línies", ha afirmat. D'altra banda, el projecte conté des del principi la voluntat de crear una cultura ciutadana sobre les energies renovables. Per això, s'ha convidat a invertir-hi la ciutadania, que ho ha fet en un 10% del total.

Producció i contribució en el medi ambient
La producció anual estimada a la instal·lació solar fotovoltaica de l'Escateret és de 31.213 KWh, mentre que de la instal·lació solar fotovoltaica de la nau de la PIVSAM es preveu obtenir una producció anual de 30.764 KWh. Quant a l'estalvi d'emissió de CO2, les dues instal·lacions permetran estalviar-ne 25.000 kg anualment. Per absorbir de manera natural aquesta quantitat de gas contaminant, caldria plantar 1.500 arbres, ha argumentat la regidora.

Les instal·lacions fotovoltaiques van connectades a un monitor que permet controlar a temps real quants KWh s'estan produint, quin estalvi d'emissió de CO2 a l'atmosfera suposa i l'equivalent en arbres que caldria plantar per absorbir-lo. Els representants d'AV Energía Soluciones y Servicios han agraït la decisió de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú en aquesta iniciativa pionera, "que ha servit d'exemple a altres institucions catalanes que també s'hi estan interessant", ha explicat Víctor Montserrat.

Un monitor mostra a temps real els registres de la instal·lació   El juliol de 2008 l'Ajuntament de VNG va convocar un concurs per a la cessió de les cobertes d'edificis municipals per generar electricitat mitjançant instal·lacions fotovoltaiques i al novembre d'aquell mateix any l'empresa AV Energia Soluciones y Servicios SL va obtenir la concessió administrativa per poder realitzar aquesta activitat. Un cop finalitzats tots els tràmits, durant els mesos de setembre i octubre d'aquest any s'ha procedit a fer la instal·lació a les cobertes dels edificis municipals, que han estat uns dies funcionant en proves, per poder iniciar ja la producció elèctrica i la seva distribució.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Volem recollir en aquest blog el major nombre possible d'activitats i/o projectes que es duen a terme en la nostra comarca del Garraf i més enllà i que estan enmarcades en els objectius de la DIVERSITAT, la SOSTENIBILITAT i la PAU. Creiem que aquests eixos són els necessaris per poder avançar vers una societat més EQUITATIVA, PARTICIPATIVA I SOSTENIBLE i que està en les nostres mans el fer-ho possible. Us encoratjem a participar també en aquest procés i amb aquesta web.